ELÉRKEZETT A MUNKÁSSZÁLLÓK ÚJ GENERÁCIÓJA

Az intelligens technológiák a többi iparághoz hasonlóan a munkásszállók működésére is hatással lehetnek. Az IoT, a mesterséges intelligencia és az automatizáció alkalmazása mind a keresleti, mind a kínálati oldalon megmutatja pozitív és negatív hatásait. Bemutatjuk, hogyan befolyásolják az okos technológiák a munkásszállók működését.

VÁLTOZÁSOK A MUNKAERŐPIACON

Az automatizáció és a digitalizált munkavégzés felé való elmozdulás jelentős hatást gyakorolt a munkaerőpiacra. Bizonyos iparágakban az automatizáció térnyerése a munkaerőigény csökkenését hozta magával, amelyre a munkásszállók üzemeltetőinek is fel kell készülniük.

Ez a veszély leginkább azokat a szállásokat érintik, melyek főként gyári munkásokat szállásolnak el, mivel a gyártóiparban érzékelhető leginkább az emberi munkaerő leváltása. Ezzel szemben az olyan iparágakban, mint a mezőgazdaság, a közlekedés és az építőipar, továbbra is fontos szerepet töltenek be az emberek, így kevésbé veszélyeztetik a munkásszállók forgalmát.

Összességében tehát a technológiai átállás iparáganként eltérő mértéke határozza meg a munkaerőpiaci helyzetet, ami így eltérő mértékben érinti a munkásszállók jövőbeli forgalmát. Azoknak, akiket jobban érint a változás, más iparágakra kell koncentrálniuk, hogy maximalizálják a kihasználtságot.

 

MUNKÁSSZÁLLÁS A TÁVMUNKA KORSZAKÁBAN

2020-ban azokban az iparágakban is elterjedt a távmunka, ahol korábban nem volt jellemző. A távmunka és a rugalmas munkavégzés több helyen továbbra is megmaradt, és a kereslet is megnövekedett iránta.

Home office munkalehetőség mellett a dolgozók kevésbé hajlandóak elköltözni otthonról. Ez a munkaadók számára is előnyösebb, hiszen így sem irodát, sem szállást nem kell finanszírozniuk, és bármely régióból alkalmazhatnak munkásokat.

Távmunkát döntően a szellemi foglalkozásúak tudnak végezni, ezen iparágakban azonban eddig sem volt jellemző, hogy munkásszállást vegyenek igénybe. Vannak azonban olyan esetek, amikor a munkavállalók egy projekt erejéig utaznak másik városba vagy országba, ahol a munkásszálló jelent költséghatékony megoldást - ez azonban csekély mértékben befolyásolja a forgalmat.

Bizonyos iparágakban azonban nem, vagy csak részben oldható meg a távoli munkavégzés. Az építőipari, a mezőgazdasági és a gyári munkák helyhez kötöttek, így ezek a szektorok továbbra is nagy forgalmat hoznak a prémium munkásszállásoknak.

 

OKOS TECHNOLÓGIÁK A MUNKÁSSZÁLLÁSON

Az okos technológiák egyre szélesebb körű alkalmazása nem csak a keresleti oldalon okoz változásokat. A mesterséges intelligencia, az IoT és a big data alapjában szervezhetik át a munkásszállók működését, hiszen lehetőséget nyújtanak a biztonság, a hatékonyság és a kényelem növelésére, mellyel jelentősen megnő a versenyképesség.

De hogyan alkalmazhatók ezek a technológiák a munkásszállásokban? A szenzorokra és IoT eszközökre épülő megoldások lehetővé teszi például a hőmérséklet monitorozását. Az intelligens fűtési rendszer a méréseknek megfelelően, beavatkozás nélkül szabályozza a hőmérsékletet, így hozzájárulva a magasabb komfortérzethez és a költséghatékonyabb üzemeltetéshez.

A mesterséges intelligencia a hatékonyabb működéshez járul hozzá. Többek között az alábbi területeken alkalmazható:

  1. Foglalás: A foglalási rendszer automatizálása növeli a felhasználói élményt, csökkenti a hibázás arányát, és optimalizálja az épület kihasználtságát.
  2. Be- és kijelentkezés: Azonosítja a látogatókat és automatikusan megadja a hozzáféréseket, így csökkenti a várakozási időt.
  3. Üzemeltetés: Az intelligens rendszerek segítik optimalizálni az erőforrások felhasználását.
  4. Biztonság: Segítséget nyújtanak az azonosításban, a hozzáférések kezelésében, szükség esetén pedig riasztanak.

Szeretne kényelmes, modern környezetet biztosítani munkavállalói számára? Találja meg az ön által keresett régióhoz legközelebb eső Wellby szállást, és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat