A SZAKMUNKÁSOK LEMORZSOLÓDÁSÁNAK FŐ OKAI

A munkaadók számára a már önmagában is nagy problémát okozó munkaerőhiány mellett a nagy fluktuáció is nehézséget okoz a kékgallérosok foglalkoztatásában. Fontos, hogy felülvizsgáljuk ennek az okait, hiszen csak így csökkenthetők hatékonyan a felmondások. Bemutatjuk a leggyakoribb problémákat.

A FLUKTUÁCIÓ LEGGYAKORIBB OKAI

Sok dolgozó szembesül a munkába állást követően azzal, hogy a meghirdetett állás nem olyan, mint ahogyan azt bemutatták. Vannak bizonyos elhallgatott vagy éppen eltúlzott információk, melyek a gyakorlatban egészen máshogy működnek, így érdemes inkább reálisnak maradni az álláshirdetés elkészítésénél.

A fizikai munkások körében épp ugyanolyan fontos a jó munkahelyi légkör, mint az irodai dolgozóknál. Ha rossz a viszony a kollégák között, vagy egyszerűen csak nem jó a közösség, az drasztikusan csökkenti a munkavállalók motivációját és elköteleződését.

A kollégák mellett a felettesek habitusa is meghatározó. Ha segítőkészek és igyekeznek segíteni az alkalmazottakat, az sokkal hívogatóbb légkört teremt, és a kölcsönös bizalmat is erősíti.

A munkaerőhiány miatt a szakmunkásoknak nagyobb szabadságuk van az álláskeresésben, és akár válogatni is tudnak. A másik oldalon pedig a cégek is hajlandóak többet fizetni és szélesebb juttatási csomagot kínálni azért, hogy munkaerőt találjanak - alacsony fizetéssel és kevés juttatással így nem sok eséllyel lehet őket hosszú távon megtartani.

Nem utolsó sorban pedig a teljesítmény elismerésére kell hangsúlyt fektetni, nem csak pénzben, de szóban is. Sokan csak a szellemi munkát végzők eredményeit dicsérik, a fizikai munkások számára elmarad az elismerés. Pedig számukra is épp olyan fontos, hiszen ennek elmulasztása okozza a felmondások jelentős részét.

A fluktuáció csökkentéséhez tehát kiemelt figyelmet kell szentelni ezekre a szempontokra, hiszen rengeteg extra költséget és energiát terhel a vállalatra a magas felmondási arány. Ez nem egyszeri feladat - a dolgozók alapvető szükségleteire való odafigyelés folyamatos kell, hogy legyen.

Ön is szeretné minőségi munkafeltételekkel megtartani munkavállalóit? Wellby szállásainkon prémium szolgáltatásokkal várunk minden lakót. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és tudjon meg többet!

KAPCSOLAT