A SZAKMUNKÁSOK HELYZETE ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN

Mai társadalmunkban a felsőoktatás kapja a legnagyobb elismerést a képzettség tekintetében. Az oktatási intézmények többsége az egyetemi diploma megszerzését ösztönzi, ami miatt egyre kevesebb fiatal választja a szakképzést. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a szakmunkások szerepéről, hiszen munkájuk kiemelkedő jelentőséggel bír az élet számos területén.

 

A SZAKMUNKÁSOK SZEREPE A MUNKAERŐPIACON

A “kékgallérosok” olyan fizikai munkaköröket töltenek be, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a gazdaság és a társadalom működésében. Jelentős szerepük van a gyártásban, a termelésben és az infrastruktúra fejlődésében, ami elengedhetetlen a gazdaság előrehaladásához.

Magyarországon azonban évek óta problémát jelent a szakemberhiány, ami komoly kihívás elé állítja a vállalatokat. Korábbi blogcikkünkben kifejtettük ennek az okait, most azonban megnézzük, milyen körülmények várnak a munkavállalókra hazánkban és külföldön.

 

ALACSONY A HAZAI MEGBECSÜLÉS

Még mindig él a sztereotípia, miszerint a kétkezi munkások alacsonyabb intelligenciával, társadalmi ranggal és képességekkel rendelkeznek. A hagyományos értelemben vett szakmunkás kifejezést sokszor negatív jelzőként használják annak ellenére, hogy nélkülözhetetlen a munkájuk.

A gimnáziumok és a középiskolák az egyetemi diploma megszerzését ösztönzik, és kevésbé tájékoztatják a fiatalokat a szakképzés és szakmunka lehetőségeiről. Ennek következtében egyre kevesebben választják a szakmunkás pályát, ami miatt a már eleve kevés szakember után sem érkezik elegendő új munkaerő. A szakma alacsony megbecsülése a társadalmi státusz mellett a fizetésben is megmutatkozik, ami tovább növeli a szakma alacsony vonzerejét.

 

JOBB LEHETŐSÉGEK KÜLFÖLDÖN

A megbecsülés hiánya miatt sokan külföldön keresik a lehetőséget, ahol a magasabb bérezés mellett jobb munkakörülmények várják a dolgozókat. Bizonyos országokban, mint például Ausztriában, Németországban vagy éppen Svájcban, a szakmunkásokat nagyra értékelik, és magas juttatással díjazzák. Ezekben az országokban kiváló képzési lehetőségeket biztosítanak számukra, és a társadalom is elismeri a munkájukat.

A kivándorlás még tovább súlyosbítja a jelenlegi helyzetet, hiszen egyre fokozódik a munkaerőhiány. A szakképzett munkaerő elvándorlása csökkenti a hazai vállalatok termelékenységét és versenyképességet, ami az egész gazdaságot negatívan befolyásolhatja.

 

MI A MEGOLDÁS?

A kivándorlás csökkentése érdekében mielőbbi intézkedésekre van szükség, amit az edukációval kell kezdeni: ez mind a társadalmi sztereotípiák csökkentésében, mind pedig a fiatalok pályaorientációjában szerepet játszik.

A vállalatok felelőssége sem elhanyagolandó, hiszen gondoskodniuk kell a megfelelő munkafeltételekről. Ide tartozik a versenyképes bérezés, a szakmai fejlődés biztosítása, valamint az elismerés. Biztonságos, rendezett munkakörnyezetet kell teremteni, ami csökkenti az esetleges balesetek lehetőségét.

A jobb munkakörülmények és a nagyobb megbecsülés miatt elégedettebbek lesznek a dolgozók, és a munka vonzereje is nő. Sok esetben a munkavállalók elhelyezéséről is gondoskodni kell, a munkásszállás minősége pedig épp ilyen fontos. A megfelelő higiénia, felszereltség és kikapcsolódási lehetőség elengedhetetlen részei annak, hogy színvonalas és versenyképes feltételeket biztosítsunk a munkavállalók számára.

A prémium minőségű Wellby lakóparkokban színvonalas szolgáltatásokkal várjuk a munkavállalókat. Magas felszereltségű apartmanjainkban 2-3 szobára jut egy fürdőszoba és egy konyha, melyeket rendszeresen takarítunk.

A szállás udvarán büfékocsi és csomagautomata gondoskodik a lakók igényeiről, a rekreációs lehetőségek pedig még otthonosabbá teszik a környezetet. 24 órás portaszolgálatunk felel a biztonságért, privát parkolónk pedig díjmentesen vehető igénybe.

Biztosítson színvonalas körülményeket munkavállalói számára. Találja meg a legközelebbi Wellby szállást lokátor vadászunkkal!

LOKÁTOR VADÁSZ