A SZAKMUNKAERŐ HELYZETE NAPJAINKBAN

Az utóbbi években számos ágazatban uralkodott el a szakemberhiány, ami a célzott intézkedések ellenére sem látszik csökkenni. Pedig igen nagy szükség van rájuk, hiszen kulcsszerepet játszanak a gazdasági fejlődésben. Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk meg, miért van hiány a szakmunkásokból.

 HOGYAN HAT A VÁLLALATOKRA A SZAKEMBERHIÁNY?

A beruházások növekvő volumene, valamint az ipari és szolgáltató szektorok bővülése egyre fokozza a szakmunkások iránti igényt, ugyanakkor a munkaerőpiacra lépő szakemberek száma közel sem éri el a várt szintet.

Magyarországon több iparág is szakemberhiánnyal küzd, ilyen például az építőipar, az autóipar vagy a vendéglátás. A munkások hiánya komoly kihívás elé állítja a vállalatokat, hiszen csökken a termelékenység és a versenyképesség, az ügyfelek pedig alacsonyabb kiszolgálási minőségre és elhúzódó munkákra számíthatnak.

A munkaerőhiány a meglévő alkalmazottakra is kihatással van, hiszen rendszeresen túlórázniuk kell. A fokozott munkaterhelés hosszabb távon elégedetlenséghez vezethet, a munkáltatóknak pedig magasabb juttatásokkal kell kompenzálniuk a dolgozókat.

A hatékony működéshez és további fejlődéshez ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni a hiányzó szakemberek pótlására. Az utóbbi években jelentős erőfeszítések történtek a szakmunkások képzése és toborzása terén, melyet a kormány is prioritásként kezel.

 

MIÉRT VAN HIÁNY A SZAKMUNKÁSOKBÓL?

A hazai szakmunkáshiány nagymértékben vezethető vissza a kivándorlásra. Rengeteg szakmunkás hagyja el az országot magasabb fizetés és jobb munkalehetőségek reményében, miközben Magyarország évek óta küzd munkaerőhiánnyal.

A problémát a generációváltás is fokozza. Elöregedő társadalmunkban egyre több szakember vonul nyugdíjba, miközben kevesebb fiatal áll rendelkezésre a szakmunkások pótlására - ezt a népességcsökkenés is tovább súlyosbítja.

Közrejátszik még a problémában a fiatalok pályaválasztása. A szakmunkásokat gyakran titulálják alacsony státuszúnak, akik fontos munkájuk ellenére alacsony társadalmi megbecsülést kapnak. További sztereotípia, hogy a fizikai munkások alacsonyabb intelligenciával és képességekkel rendelkeznek, ami miatt több fiatal választja a felsőoktatást.

A szakma alacsony vonzerejét további tévhitek is erősítik, minthogy a munkavállalóknak rossz körülmények között kell élniük. Ma már azonban olyan kényelmes és modern szálláshelyek is vannak, melyek sokkal kedvezőbb feltételeket kínálnak a dolgozók számára.

A prémium munkásszállások maximális higiéniát, kényelmet és extra szolgáltatásokat nyújtanak a lakók számára, akik egy pihentető környezetben tölthetik a mindennapjaikat. A Wellby újépítésű lakóparkjai magas felszereltséggel és komfortos kialakítással járulnak hozzá a dolgozók jóllétéhez.

Apartmanjainkat és a közös tereket kétnaponta takarítjuk, továbbá heti ágyneműcserét biztosítunk. A magas komfortérzetről geotermikus hőszivattyú gondoskodik, amely környezetbarát módon biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, télen-nyáron.

Az épületben a ruhák tisztítására is van lehetőség: önkiszolgáló mosóhelyiségeink több mosógéppel, szárítógéppel és vasalóval vannak felszerelve. 2-3 szobánként megtalálható konyháinkban hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, valamint alap konyhai eszközök találhatók.

Biztosítson színvonalas körülményeket munkavállalói számára - vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen ajánlatot az ön által keresett Wellby szállásra!

AJÁNLATKÉRÉS